Aktuality 2019/2020 - Obec Červenica pri Sabinove

Červenica
pri Sabinove
oficiálne stránky obce
Prejsť na obsah

Aktuality 2019/2020

ŠKOLSTVO > Základná škola

Aktuality zo základnej školy v školskom roku 2019/2020

Záver školského roka
Možno už ani nikto neveril, že sa ešte v tomto školskom roku vrátime do školských lavíc. Po skoro 3–mesačnej prestávke pre COVID-19 sme predsa len 1. 6. 2020 zasadli do školských lavíc, hoci nie všetci. Posledný mesiac sme využili naplno. Popri upevňovaní a precvičovaní učiva sme nezabúdali na zábavu a hru s  kamarátmi. Keďže nám počasie neprialo a  naplnilo pranostiku: „Medardova kvapka štyridsať dní kvapká.“, zorganizovali sme futbalový turnaj v triede. Samozrejme stolný futbal. V závere sme sa rozlúčili so štvrtákmi, s pani učiteľkami a pani katechétkou, ocenili sme usilovných zberačov papiera a úspešných štvrtákov, rozdali vysvedčenia a... Hurá na prázdniny!

Kliknutím na prázdninové Slniečko sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Adresa

Základná škola v Červenici pri Sabinove
Červenica pri Sabinove
082 56 p. Pečovská Nová Ves


Riaditeľ

Mgr. I. Kakaščíková


Kontakty
Telefón: 051/4583 516
E-mail: zscervenica.s@centrum.sk
Voľný čas
Aj v tomto školskom roku mali žiaci našej školy možnosť tráviť svoj voľný čas zmysluplne. Vybrať si mohli z troch krúžkov – Hravá angličtina, Krúžok šikovných rúk a Športový krúžok. Krúžky viedli pani riaditeľka Mgr. Iveta Kakaščíková – Športový krúžok a pani učiteľka Mgr. Zuzana Bujňáková – Krúžok šikovných rúk a Hravá angličtina. Žiaci sa mohli prihlásiť do jedného, ale aj všetkých krúžkov. Každý, kto mal chuť, bol vítaný!

Kliknutím na atlétov sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Spolu sme to dokázali  
Testovanie online - ALF
Zasiahlo nás to neočakávane a plnou silou ako všetkých. Ale neskolilo nás to. Tak často skloňované slovné spojenie „COVID-19“ nás podnietilo, aby sme ešte intenzívnejšie využili naše informačno – komunikačné technológie.
Vďaka rodičom a žiakom, ktorí postupne naskakovali na náš rozbehnutý vlak. Netrvalo dlho a už sme sa v ňom viezli všetci do jedného. Bolo to niečo nové pre všetkých, ale neopakovateľné a malo to svoje čaro. Niekedy sa nám do on line vyučovania priplietla ozvena či iné technické výpadky, ale náš cieľ sme splnili. Byť v kontakte so svojimi žiakmi nielen duchom, ale i zvukom a obrazom a spolu sa vzdelávať. A čo bolo najpodstatnejšie, udržať aspoň takým spôsobom aj kontakt medzi deťmi navzájom.
Už si užívame vzájomnú (dvojmetrovú!) blízkosť a učenie na diaľku je minulosťou. Ale spomienky sú spečatené  vo fotografiách.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Varím, varíš, varíme...
V rámci vyučovacieho predmetu Pracovné vyučovanie majú žiaci 3. a 4. ročníka možnosť priučiť sa kuchárskemu umeniu. Túto aktivitu žiaci veľmi obľubujú, pretože vlastnoručne pripravené pochúťky chutia o čosi viac. Samozrejme nezabúdajú ani na mladších kamarátov a so svojimi výtvormi sa ochotne podelia. Tohto roku sme si pochutnávali na pudingu a banánových jednohubkách. Viac sme bohužiaľ nestihli.

Kliknutím na šéfkuchára sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Šachový turnaj
Začiatkom nového roku sme objavovali čaro šachu. Nikto by neveril, koľko je v našej škole žiakov, ktorí ovládajú nielen pravidlá, ale aj finty tejto kráľovskej hry. Do turnaja sa zapojili žiaci zo všetkých vekových skupín. Počas prestávok prebiehali šachové turnaje, kde    o víťazovi rozhodovali  taktické a strategické schopnosti, pozornosť a sústredenie. Turnaje nemali konca kraja.  Cieľom hry je dať súperovi mat, čo nebolo vždy ľahké. Nakoniec si víťazi odniesli vecné ceny a tí menej úspešní, ale vôbec nie porazení,  sladkú odmenu.

Kliknutím na šachistov sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Interaktívny pomocník
Interaktívna tabuľa je už v našich školách samozrejmosťou a ani naša nie je výnimkou. Žiaci sa tak zaujímavým a rýchlym spôsobom dozvedia nové poznatky z  rôznych oblasti vzdelávania a vyskúšajú si hravou formou svoje vedomosti. Táto forma učenia sa je medzi žiakmi veľmi obľúbená a preto ju často zapájame do vyučovacieho procesu takmer všetkých predmetov.

Kliknutím na tabuľu sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Jasličková pobožnosť
Vo vianočnom čase, kedy sa tešíme v kruhu rodiny sa pri Jasličkách zišli žiaci našej školy, aby privítali malého Ježiška. Teší nás, že k terajším žiakom sa už pravidelne pridávajú aj naši bývalí žiaci a deti z našej obce. Spolu sme predniesli Ježiškovi svoje poďakovania aj prosby, zaspievali sme vianočné koledy a zahrali pastierske hry...

Kliknutím na Betlehem sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Predvianočný čas
Predvianočné obdobie v našej škole sa nesie v duchu ľudových vianočných tradícii. Naši žiaci majú plné ruky práce. Pohľadnice, vianočné ozdoby a Betlehemy musia byť ozdobou každých Vianoc. Najkrajšie sú tie vlastnoručne vytvorené. Tradične sa školou nesie vôňa vianočných oblátok, ktoré naši žiaci pečú ako starí majstri. Po hodinách krásnej a voňavej driny si spolu zaspievame vianočné koledy a zahráme betlehemské hry...

Kliknutím na vianočné ozdoby sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Sviatok sv. Mikuláša
Aj v tomto školskom roku sme sa na príchod sv. Mikuláša patrične pripravili. Okrem vyčistených čižiem čakalo na najobľúbenejšieho svätca všetkých deti aj pásmo piesni, básni a tancov v duchu ľudových tradícii v podaní našich žiakov. Ani tohto roku nás Mikuláš nesklamal, rozžiaril stromček a s anjelmi k nám priniesol atmosféru nastávajúcich vianočných sviatkov. Už len tí čerti to kazili ... Ale my sme sa ich nezľakli a príchod Mikuláša sme si poriadne užili...

Kliknutím na Mikuláša sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Pojazdné planetárium
Vedci tvrdia, že vesmír je nekonečne veľký. Hoci o tom nepochybujeme, nám sa ho podarilo vtesnať do našej malej telocvične. Navštívilo nás totiž pojazdné planetárium. Netrvalo dlho a naši žiaci spolu s pani učiteľkami vstúpili do veľkého nafúknutého balóna a v úplnej tme putovali nekonečným vesmírom. Našťastie sa nikto nebál a šťastne sme pristáli na našej planéte, kde nás už čakal pán fotograf so svojou asistentkou, ktorí nám vytvorili jesenný balíček fotiek pre našich blízkych.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                              Mgr. Zuzana Bujňáková
Celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ
Ministerstvo školstva zabezpečuje raz ročne v súčinnosti so základnými školami, vysokými školami a športovými organizáciami celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov základných škôl.
Testovanie pohybových predpokladov slúži ako dôležitá informácia pri nasmerovaní detí tam, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Osvedčenie, ktoré dieťa dostane, hovorí o druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné, ...).
Samozrejme, že sme pri tom nemohli chýbať ani my.

Pri testovaní boli použité tieto testy:
1. Telesná výška a telesná hmotnosť
2. Predklon v sede s dosahovaním
3. Opakovaná zostava s tyčou
4. Výdrž v zhybe nadhmatom
5. Skok do diaľky z miesta
6. Ľah a sed
7. Kotúľanie 3 lôpt
8. Člnkový beh 4 x 10 m
9. Viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 m
10. Vlajková naháňačka.
Žiaci si tieto testy opäť zopakujú v 3. ročníku.

Kliknutím na prvákov sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Prvý deň v škole
V tomto školskom roku nás privítal areál školy vo vynovenom šate a do našej bezprostrednej blízkosti pribudli kamaráti z novopostavenej MŠ.
Prvý školský deň bol najdôležitejší pre našich prváčikov, ktorí s veľkým nadšením prekročili brány školy a sadali si do školských lavíc po prvýkrát. Hneď na začiatku svojej vzdelávacej „púte“ boli poctení nezvyčajnou návštevou. Príslušníci Policajného zboru ich poučili o bezpečnej ceste do školy i zo školy. Veríme, že sa budú v novej škole dobre cítiť a bude sa im dariť.
Všetkým žiakom školy želáme, aby hravo zvládali svoje každodenné  povinnosti.

Kliknutím na prvákov sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Anglický letný denný tábor
Posledný týždeň letných prázdnin sa uskutočnil v našej škole anglický denný letný tábor. Zorganizovali sme ho  v spolupráci s jazykovou školou SIDAS. Tí, ktorí prejavili záujem, prežili päť intenzívnych dní plných zábavy s angličtinou. Okrem našich žiakov túto možnosť využili aj naši bývalí žiaci.
Tentokrát učebnice i zošity ostali doma. Hlbokým spánkom sme nechali oddychovať interaktívnu tabuľu i počítače, aby si ešte užili posledné dni prázdnin. „Vyučovanie“ viedol rodený anglicky hovoriaci lektor, v našom   prípade to bol  študent John pochádzajúci z USA, konkrétne štátu Missouri. John prostredníctvom rôznorodých aktivít sprostredkovával žiakom „živý“ kontakt s angličtinou. A keďže John neovládal slovenský jazyk, v prípade, že nám jazykové zručnosti v anglickom jazyku nepostačovali na sebavyjadrenie, museli sme tvorivo využiť i iné dorozumievacie techniky – ruky, nohy...
Cieľom tábora bolo prelomiť u žiakov jazykovú bariéru a precvičiť si jazykové zručnosti priamou konverzáciou s rodeným anglicky hovoriacim lektorom v naozajstnej reálnej situácii.

Kliknutím na vlajky sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
25. 6. 2024
Posledná aktualizácia obsahu:
Na stránkach prebieha upgrade obsahu a štruktúry podľa výnosu Ministerstva financií SR o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy
Návrat na obsah