Aktivity 2019/2020 - Obec Červenica pri Sabinove

Červenica
pri Sabinove
oficiálne stránky obce
Prejsť na obsah

Aktivity 2019/2020

ŠKOLSTVO > Materská škola
Predvianočné tvorivé dielne
ADRESA
Predvianočné obdobie je obdobím očakávania hlavne u malých detí. Predchádzajú tomu rôzne udalosti v období adventu. U nás to bolo mikulášske vystúpenie v obci, pečenie medovníkov, vykrajovanie ozdôb z vareného cesta, stretnutie s deťmi z MŠ Jakubova Voľa, príprava ozdôb na vyzdobenie stromčeka a celého interiéru materskej školy a nemohla chýbať ani Pošta Ježiškovi.
V tomto období každý prehodnocuje splnenie predsavzatí. A nás ešte jedno čakalo. Dňa 20.12.2019 sme pozvali do materskej školy príbuzných našich detí, ktorí majú záujem tvoriť. V triede sovičiek bol zhotovený papierový venček a v triede Lienok anjelik z vatových tampónov. Celá atmosféra bola veľmi príjemná, podfarbovali ju tóny vianočných piesní a melódií. Rodičia a deti sa ponúkli vianočným punčom. Po ukončení aktivity „objavili“ deti pod svojim stromčekom didaktické pomôcky a hračky, ktoré im urobili takú radosť, že sa isto nebudú vedieť dočkať nástupu do materskej školy v novom roku.
Všetkým prítomným sme sa poďakovali za účasť a príjemne prežité dopoludnie.
Popriali sme si krásne,požehnané Vianoce a spokojný a úspešný nový rok 2020.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Materská škola v Červenici pri Sabinove
Červenica pri Sabinove 288
082 56 p. Pečovská Nová Ves
RIADITEĽ
Mgr. Grinčová Miriama
KONTAKTY
Telefón: 0907 253 043
               0950 487 491
Gašparko
V utorok 17. decembra 2019 sa v našej MŠ predstavilo bábkové divadielko Gašparko z Prešova.
Pani Iveta Mihoková je tá, ktorá tvorí, vymýšľa a vyrába bábky. Je režisérka, dramaturgička, herečka, zvukárka aj osvetľovačka v jednej osobe. Nápomocná jej je už aj jej dcéra, ktorej sa stála vzorom. Teší nás to, pretože takýmto spôsobom odovzdávania si skúsenosti sa zachová „tvar“ bábkového divadla v našom kraji. Jej bábky sú marionety. Marioneta je bábka vyviazaná na šnúrkach a má pohyblivosť ako človek. Vie sedieť, kľačať, chodiť, zamávať rukou...
Divadielko sa nám predstavilo klasickou rozprávkou „O dvanástich mesiačikoch.“ Spolu s nami si predstavenie pozreli aj deti z MŠ z Jakubovej Vole.
Potlesk a rozžiarené detské očká svedčili o tom, že divadelné predstavenie malo úspech.
Rozlúčili sme sa so slovami, že sa budeme tešiť na ďalšiu rozprávku, ktorú pre nás pripraví.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Pošta Ježiškovi
Tak ako počas predchádzajúcich rokov, aj v tomto roku sme sa zapojili do vianočnej pošty Ježiškovi  s očakávaním, čím nás odmení za naše „umelecké diela“, v ktorých je obsiahnutá naša požiadavka na vianočný darček .
17. decembra 2019 sme sa dočkali. Každý z nás dostal poštu, aj pani učiteľky. Bol to ďakovný dopis s omaľovánkou zvieratiek, ktoré sa po vystrihnutí premenili na krásne hračky.
Ďakujeme, Ježiško.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Zdravie, šťastie vinšujeme...
Zdravie, šťastie vinšujeme...

S týmito slovami sme 11. decembra 2019 vstúpili do MŠ v Jakubovej Voli.
Privítali nás naši kamaráti, s ktorými sme prežili príjemnú hodinku. Navzájom sme si zaspievali, zarecitovali a hlavne povinšovali. Odmenou nám boli sladkosti z rúk pani učiteliek.
Po spoločných hrách sme si ešte zapriali, aby takýchto krásnych a spokojných spoločných chvíľ bolo čo najviac a po rozlúčke sme sa rezkým krokom vrátili do našej materskej školy, kde nás už čakal chutný obed.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Najlepšie medovníčky
História pečenia medovníkov siaha až do starovekého Ríma, keď tento druh pečiva slúžil ako obeta bohom. V období stredoveku sa medovníky vyrábali najmä v kláštoroch, samotné cechy medovnikárov začali vznikať až v 16. storočí.
Výroba našich medovníčkov začala dňa 10.12.2019 hneď po desiatej. Pripravili sme si všetko potrebné na pečenie a za zvukov piesne od Mira Jaroša „Vo vianočnej pekárni“ sme sa naštartovali. Chlapci dali na vymastené plechy papiere na pečenie a hneď po vyvaľkaní cesta prichádzali postupne k stolu. Formičky sa rýchlo striedali a plechy plnili. Veľkí pomocníci ich odnášali do kuchyne. Po upečení sme ich natreli vajíčkom a uložili na tácky. Pomôcť nám prišli aj deti z triedy Sovičky, ktoré v ničom za predškolákmi nezaostávali.
Najlepším bonusom a zaslúženou odmenou za našu prácu bola ochutnávka. Bol to náročný, ale tvorivý deň, veď u detí treba zručnosti rozvíjať už v predškolskom veku.
Náš recept na mäkké medovníčky:
600 g hladkej múky
200 g práškový cukor
150 g masla
3 vajcia
6 lyžíc medu
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička mletej škorice
1 lyžička korenie do perníka
1-2 lyžice kakaa
Potrieť vajíčkom po upečení. Medovníkové cesto nechať v chlade cez noc. Vyvaľkať na hrúbku 4 mm. Sú mäkké už od upečenia.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
O rybárovi a zlatej rybke
Dňa 28.11.2019 sme sa aj aktívnou účasťou zapojili do divadelného predstavenia divadla Sarus, ktoré sa nám predstavilo v rozprávke „O rybárovi a zlatej rybke“ . Prostredníctvom veselého príbehu rybára a jeho chamtivej ženy sa hra vracia k hodnotám, na ktoré musí v rozprávkovom príbehu dvoch ľudí upozorniť až rozprávajúca rybka.  A že sa divadielko deťom páčilo, bolo poznať aj na potlesku, ktorým odmenili hercov.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Deň materských škôl
Tento deň, významný nielen pre materské školy, ale aj pre našu krajinu, sa bude organizovať každoročne 4. novembra na základe iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP).
Práve 4. novembra 1829 grófka Mária Terézia Brunswicková otvorila na území dnešného Slovenska prvú detskú opatrovňu.
Odkaz grófky Brunswickovej:
„Tieto malé deti sa tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“
My sme pri tejto príležitosti otvorili dňa 4.11.2019 dvere našej materskej školy rodičom, aby sa lepšie oboznámili s prostredím a s využitím didaktických pomôcok, pri ktorých deti získavajú hravou formou nové vedomosti a zručnosti.
Naši škôlkári sa mamičkám aj oteckom predstavili pásmom básničiek, pesničiek a dramatizácií a ukázali im, čo sa sa doteraz naučili. Rodičia sa oboznámili aj s pracovnými zošitmi, kde si deti svoje vedomosti upevňujú fixáciou a odkontrolujú prácou na interaktívnej tabuli. Aj takouto akciou chceme ukázať, že materská škola nie je len hranie sa, ale aj cieľavedomá a systematická výchova a vzdelávanie, na ktoré bude nadväzovať ďalší stupeň vzdelávania detí – základná škola.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Halloween
Začiatok novembra si už tradične spájame s dušičkami a jesennými školskými prázdninami. Ľudia chodia na cintorín, kde čistia hroby svojich blízkych zosnulých a zdobia ich kvetinami. Halloween je už v Európe pomerne zaužívaný a vďaka globalizácií ho poznajú na celom svete.
V roku 837 pápež Gregor IV. vyhlásil, že tento pohanský sviatok bude patriť aj v kresťanskej cirkvi mŕtvym. Tak sa z 1. novembra stal Sviatok všetkých svätých a nasledujúci deň bol vyhlásený za deň Pamiatky zosnulým. Asi najznámejším poznávacím znakom tohto sviatku je tekvica. Vydlabanú strašidelnú tvár s blikajúcou sviečkou pozná celý svet. Pôvodné obyvateľstvo Írska vydlabávalo tváre do repy a až neskôr sa začala používať práve tekvica.
Dňa 29.10.2019 sme sa spolu s rodičmi našich detí stali tvorcami takýchto Halloweenov z tekvíc, ktoré si samí doniesli do materskej školy. Čím väčšia tekvica, tým väčšia radosť detí, ale viac práce pre rodičov, ktorí zapojili deti do vyberania semien a maľovania tekvíc. Nevytvárali sme len hrôzostrašné výtvory, hoci boli aj také, ale najmä veselé tekvicové hlavy, ktoré vyvolali úsmev na našich tvárach. Bolo to veľmi príjemné tvorivé dopoludnie s veľkou účasťou našich rodičov, ktorí nás podporili a tým aj vyjadrili svoj záujem o spoluprácu školy a rodiny aj takouto tvorivou formou.
Tieto spoločné výtvory zdobili náš trávnik pri vstupe do budovy materskej školy. Podľa reakcií okoloidúcich ľudí, ktorých pohľad pritiahli, bola odozva veľmi príjemná a pochvalná.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí galéria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Kráľovstvo "Dráčik"
Dňa 24.10.2019  sme vyrazili na našu plánovanú akciu už o 9,30 hod. Autobus nás zaviezol do Sabinova, kde sme sa po krátkej prechádzke mestom ocitli pred budovou s vyobrazením „dráčika“. Boli sme na mieste. Zdolali  sme schody na prvé poschodie a pred nami sa objavilo kráľovstvo mnohých pohybových možností. Boli sme takí nadšení, že náš hlasitý krik určite počuli ľudia až na ulicu.
Prežili sme tu hodinu aktívneho pohybu, vypili sme si teplý čaj a naše kroky smerovali na autobusovú stanicu. Boli sme takí unavení, že sme nevládali ani vysedieť pri obede, zatvárali sa nám oči. Bolo to krásne prežité dopoludnie, určite sa tam ešte niekedy vrátime.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí galéria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Mesiac úcty k starším
Dňa 23.10.2019 o 15,30 hod. sme privítali v interiéri materskej školy starých rodičov, aby sme prežili pri príležitosti ich sviatku spoločné popoludnie s kultúrnym programom pri koláči a čaji.
Práve starí rodičia sú tí, z ktorých sa mnohí podieľajú pri výchove svojich vnúčat, mnohokrát im nahrádzajú rodičov aj kamarátov, preto aj náš vlastnoručne zhotovený darček bol vyjadrením úcty a vďaky  za všetko krásne a dobré, čo pre svoje vnúčatá urobili a ešte urobia.
Ďakujeme.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí galéria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Šarkan letí, šarkan letí...
Aj keď dúhoví krásavci môžu poletovať vysoko nad našimi hlavami po celý rok, jesenné mesiace sú ideálne. A tak sme sa jedného dňa v októbri aj my rozhodli vyskúšať svojich šarkanov. Naše nadšenie bolo veľké, keď sa nám vzniesli nad hlavy. Nemuseli sme ani vynaložiť veľké úsilie, vietor priaznivo fúkal, bolo krásne slnečné počasie, vhodné aj na vychádzku do prírody .
História šarkanov je dlhá a siaha takmer tritisíc rokov do minulosti. Vymysleli ich v Ázii a na ich stavbu používali húževnaté, avšak ľahké materiály. Ich tvar, veľkosť a konštrukčné detaily sa rokmi menili.
Šarkany vždy zohrávali dôležitú úlohu. Armáde pomáhali pri signalizácii, meraní bezpečných vzdialeností a prieskume, vedcom podávali predĺženú ruku pri skúmaní atmosféry. Dnes je ich úlohou zabávať. Nielen deti, ale aj nadšencov, ktorí podľahli tomuto koníčku.

Kliknutím na šarkanov sa zobrazí galéria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Polícia v materskej škole
Nadišiel deň, keď do našej materskej školy zavítali policajti. Neprišli však riešiť žiadne priestupky. Pozvali sme ich my sami, aby nás primerane nášmu chápaniu oboznámili so svojou prácou. Naša vzácna návšteva nám predviedla ukážku poslušnosti policajného psíka, aj ukážku zadržania páchateľa.
Mohli sme si siahnuť na služobnú zbraň aj obušok a odskúšali sme si aj vestu a prilbu, ktorú polícia používa pri zásahu. Mohli sme si sadnúť za volant policajného auta s ozajstnou húkačkou, čo bol pre nás ďalší úžasný zážitok.
Teta policajtka nám porozprávala o práci policajtov, doniesla nám policajné pexeso, omaľovanku. Oboznámila nás aj o tom, že pre predškolákov majú pripravený projekt „ Pola radí deťom“.
Pred odchodom sme sa našim policajtom poďakovali aj s deťmi z MŠ z Jakubovej Vole za neobyčajné ukážky ich práce. Veríme, že príjmu naše pozvanie a navštívia nás aj v budúcom školskom roku, na čo sa už teraz tešíme.

Kliknutím na znak Policajného zboru SR sa zobrazí galéria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, učiteľka MŠ
Anglický jazyk v materskej škole
1. októbra 2019 sme začali v našej materskej škole s krúžkom anglického jazyka. Nahlásených je 18 detí, ktoré sa zúčastňujú na krúžku anglického jazyka 1x týždenne v čase od 15,15- 16,00 hod.
Pod vedením lektorky PaedDr. Ňachajovej Lenky, ktorá spolupracuje s Jazykovou školou PRO AMERICANA,  sa deti zoznamujú s anglickými slovíčkami, riekankami, pesničkami a hrami metódou postavenou na prirodzenej hravosti a schopností detí počúvať a zapamätať si cudziu reč tak ako materinský jazyk.
Cieľom krúžku je už v ranom detstve vytvoriť pozitívny vzťah k výučbe jazyka a využiť získané vedomosti a poznatky ako základ pre výučbu jazyka na základnej škole.

Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
                                                                                                      Bc. Ontková Lenka, učiteľka MŠ
25. 6. 2024
Posledná aktualizácia obsahu:
Na stránkach prebieha upgrade obsahu a štruktúry podľa výnosu Ministerstva financií SR o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy
Návrat na obsah