Aktuality 2020/2021 - Obec Červenica pri Sabinove

Červenica
pri Sabinove
oficiálne stránky obce
Prejsť na obsah

Aktuality 2020/2021

ŠKOLSTVO > Základná škola
Aktuality zo základnej školy v školskom roku 2020/2021
Dovidenia v septembri!
Ani sme sa nenazdali a nastal deň rozlúčky. Od pani učiteliek sme si prevzali vytúžené vysvedčenia, tí najšikovnejší štvrtáci si odniesli aj odmenu v podobe peknej knihy a aj najusilovnejší zberači viečok a tetrapakov Sabi boli odmenení. Ani pani učiteľky neodišli naprázdno. Domov si niesli plnú náruč kvetov. Nakoniec ešte spoločné foto a hurá na prázdniny !

Kliknutím na bezstarostné slnko sa zobrazí fotogaléria.
                                                              Mgr. Zuzana Bujňáková
Jazdím, jazdíš, jazdíme a sokoliari...
V predposledný deň pred začiatkom prázdnin sme si spolu s DHZ našej obce naplánovali cyklistický výlet po cyklochodníku do blízkeho mesta Sabinov. Všetko bolo nachystané, bicykle aj prilby, no človek mieni a počasie mení. Ráno nás zobudil silný dážď a ani mračná na oblohe a občasné zahrmenie nenasvedčovali, že v tento deň sa na nás ešte usmeje slnko. Napriek všetkému sme nezahodili flintu do žita. Dali sme si pár okruhov v areáli školy a po chvíli sme už trénovali pravidlá správneho cyklistu na blízkej ulici. Hoci sa napokon krásne vyjasnilo, neľutovali sme, že sme nepodnikli cyklovýlet. Všetko zlé je totiž na niečo dobré. Zistili sme, čo všetko ešte musíme dotrénovať, aby sme sa mohli všetci spolu vydať na cykloturistiku. A aby nám to nebolo ľúto, v závere nás navštívila sokoliarska skupina SABINA zo Sabinova so svojimi zverencami.

Kliknutím na cyklistov sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Adresa
Základná škola v Červenici pri Sabinove
Červenica pri Sabinove
082 56 p. Pečovská Nová Ves

Riaditeľ
Mgr. I. Kakaščíková

Kontakty
Telefón: 051/4583 516
Testovanie online - ALF
Nasadať, ide sa na výlet! (Ľutina)
Už sme ani nedúfali, že nám v tomto školskom roku Korona dovolí vycestovať autobusom na školský výlet. Ale predsa. Opatrenia sa  na  konci školského roka uvoľnili a nám sa podarilo na poslednú chvíľu vybaviť autobus. V pondelok 28. 6. 2021 sme plní očakávania nasadli do autobusu, ktorý nás odviezol do malebnej dedinky s názvom Ľutina. V areáli Baziliky Zosnutia presvätej Bohorodičky nás už čakal milý kňaz, ktorý nám porozprával krátku históriu pútnického miesta. Vedeli ste, že sa tu pred mnohými rokmi zjavil svätý Mikuláš? Aj o ňom nám náš sprievodca porozprával. Po zaujímavej prednáške sme sa poprechádzali po Mariánskej záhrade s vodným mlynom, neskôr sme obdivovali architektúru drevených chrámov a nakoniec sme navštívili drevený chrám a vystúpili sme na vyhliadkovú vežu. Niektorí z nás však najprv museli prekonať strach z výšky a až potom spolu s ostatnými, odvážnejšími, si mohli vychutnávať pohľady do blízkeho okolia. Na vyhliadkovej veži sa náš výlet nekončil. Po krátkej prechádzke po lesnom chodníku sme sa dostali na Ľutinskú horu, kde sme sa osviežili vodou z  posväteného prameňa. Samozrejme, že sme nabrali aj domov. Po lesnej cestičke sme sa vrátili späť a do  príchodu autobusu sme stihli ešte nakúpiť sladké dobroty a suveníry.

Kliknutím na školský autobus sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Dovidenia štvrtáci!
V posledné dni školského roka máme vždy veľa práce. Poopravovať známky, odovzdať učebnice a knihy do školskej knižnice, ... no vždy si nájdeme čas na usporiadanie rozlúčky s našimi štvrtákmi. Priebeh rozlúčky si žiaci štvrtého ročníka pekne premysleli.  V úvode sa poďakovali pani učiteľkám peknou básňou a Ján Kuchár nás prekvapil malým husľovým koncertom. Objavili sa aj slzičky v očiach pani učiteliek, ale aj spolužiakov. Samozrejme nechýbalo ani pohostenie, ktoré deťom pomohli pripraviť ich mamičky. Ďakujeme. V tomto školskom roku sa lúčime s deviatimi spolužiakmi. Od septembra z nich už budú piataci. Ako ten čas rýchlo letí!

Kliknutím na štvrtákov za zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
A opäť z našej "kuchyne"
V primárnom vzdelávaní je vzdelávacia oblasť zastúpená v 3. a 4. ročníku učebným predmetom pracovné vyučovanie, ktorého ciele a obsah sú predovšetkým zamerané na vytváranie praktických pracovných návykov žiakov, čím sa dopĺňa ich základné vzdelanie. V jeden júnový deň  sa našou školou niesla vôňa pripravovaných toastov. Poznáte to, láska ide predsa cez žalúdok. I tá naša, prvácko – tretiacka. A vlastnoručne pripravené pokrmy majú benefity navyše.  Tá nepoznaná chuť, ktorú jej dodá  jedine pocit z dobre vykonanej práce a pocit spokojnosti.  Tým našim tretiakom to pristane, sú to šikovníci! Čo poviete?

Kliknutím na kuchárikov sa zobrazí fotogaléria.
                                                                           Mgr. I. Kakaščíková
Náš veľký projekt
Hoci exteriér našej školy tvorí malý park so zeleňou,  niečo tomu stále chýbalo. Rozhodli sme sa, že ho spestríme kamienkovým chodníkom. Keďže nám manuálna práca nerobí problém, hneď sme sa do nej s chuťou pustili. Najprv bolo potrebné vyčistiť terén od buriny, pripraviť podklad pre chodník, uložiť obrubník a samozrejme kamienky. To však bol len začiatok. Aby náš chodník trošku ožil, po jeho okrajoch sme zasadili skalné ruže a iné skalničky. Na naše umelecké výtvory sme potrebovali ploché kamene, ktoré sme si priniesli z domu, ale keďže ich stále bolo málo, urobili sme si malý výlet k rieke Torysa. V ten deň bolo veľmi horúco, preto sme sa cestou občerstvili nanukom. Nazbierali sme plné tašky kameňov, ledva sme ich uniesli. A čo by to bol za výlet, keby sme sa nevyšantili? Ešte kým sme sa vrátili do školy zašli sme na detské ihrisko na Jakubovu Voľu a cestou späť sme pozorovali ryby a kúpajúceho sa psa v rieke. Po príchode do školy sme kamene najprv umyli, vysušili a maľovať sa mohlo začať. Tie najkrajšie výtvory zdobia náš kamienkový chodník.

Kliknutím na kamienkové dekorácie sa zobrazí fotogaléria
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Deň detí v našej škole
Medzinárodný deň detí je venovaný všetkým deťom na celom svete. Preto sme sa tento rok rozhodli, žiakom našej školy priblížiť život detí s hendikepom. Snažili sme sa problematiku vysvetliť im najprirodzenejším spôsobom – hrou. Pre žiakov sme si pripravili hry zamerané na simuláciu bežných aktivít očami detí s postihnutím.
Prvé hry sme zamerali na deti so zrakovým postihnutím. Žiaci vo dvojiciach mali prejsť prekážkovou cestou, pričom jeden mal zaviazané oči a druhý bol navigátor. Úlohou navigátora bolo, čo najrýchlejšie previesť nevidiaceho prekážkovou cestou. Navigátori mali spočiatku problém pochopiť, že ich dvojica nevidí prekážky. Po tejto aktivite sme sa rozprávali o tom, aké je ťažké sa pre nevidiacich orientovať v priestore, aká je dôležitá úloha osobného asistenta, rozprávali sme sa aj o učení nevidiacich a Braillovom písme. Žiaci mali ukážku Braillovho písma na krabičkách od liekov. Ďalšou hrou bol magický box. Krabica do ktorej žiaci vložili ruky a len pomocou hmatu hádali predmet. Niektoré predmety žiaci uhádli hneď, pri iných sme použili pomocné otázky.
V ďalšej časti sme sa zamerali na nepočujúce deti. Na začiatku sme viedli diskusiu, čo žiaci o takých deťoch vedia, ako komunikujú a čo je pri komunikácií s deťmi so sluchovým postihnutím dôležité. Na vlastnej koži si žiaci vyskúšali, že spoliehať sa len na zrak pri odzeraní, nie je vôbec ľahké. Jeden žiak prišiel k tabuli a vytiahol si písmeno, ktoré vyslovil bez hlasu. Ostatní žiaci hádali aké písmeno povedal. Z písmen sme prešli na slabiky a nakoniec na slová. Nasledovala ukážka „rozprávania pomocou rúk“. Posunkovú reč som žiakom predviedla tak, že mi diktovali slová a vety a ja som ich tlmočila.  Potom som posunkovala bežné frázy a žiaci ich tlmočili do hovoreného jazyka.
Nakoniec sme viedli diskusiu o žiakoch so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Myslím si, že si žiaci z toho dňa veľa odniesli. Pomohlo im to byť empatickejšími a ústretovejšími k všetkým deťom.
Poslednú hodinu si vychutnávali kultúrny zážitok v podaní online divadla Mechúrik Koščúrik zo Slovenského Národného Divadla.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                                             Mgr. Kristína Pribulová
Malí kuchári
My sme malí kuchári,
    my vieme aj chutne variť,
                  občas sa nám podarí,
                        neporiadok veľký spraviť.

Už sme spomínali, že na hodinách pracovného vyučovania sa priúčame aj kuchárskemu umeniu ? Áno je to tak. Už vieme ako sa pripravujú banánové jednohubky, uvarili sme detskú krupicu aj upiekli vianočné oblátky. Tradične sme pripravili vanilkový, čokoládový a jahodový puding, ktorý opäť všetkým chutil. Prvýkrát sme si vyskúšali aj prípravu palaciniek. Správne vymiešať cesto, to nie je hračka. Musí byť ani riedke, ani husté, také akurát. Prevracanie palaciniek nám spočiatku veľmi nešlo, ale rýchlo sme sa to naučili. Každý z nás si to vyskúšal. Hotové palacinky sme natreli tým, čo nám mamky pripravili a s chuťou sme sa do nich pustili. Samozrejme, že sme sa podelili aj s našimi mladšími kamarátmi. A ako sa hovorí v básní, občas to v našej triede vyzeralo ako po výbuchu, ale nebojte sa, vždy sme to spolu upratali, poumývali a poukladali.

Kliknutím na kuchárov sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Mičurinci
Pýtate sa prečo Mičurinci? Pretože Mičurinec je názov pre pestovateľa plodín a to sme my. V rámci hodín pracovného vyučovanie sme si osvojovali pestovateľské zručnosti.  Baví nás pracovať s hlinou a pozorovať ako nám pod rukami z  malého semienka vyrastie zdravá rastlina. Tohto roku sa nám naozaj darilo. Vypestovali sme paradajky, papriky, hrach, fazuľu aj slnečnice. Presádzali sme izbové kvety a dokonca sa nám podarilo rozmnožiť aj šefleru, čo nie je úplne ľahké. V exteriéri školy sme zasadili trvalky a chutné jahody. Bolo toho naozaj dosť. Čo sme nemali kde zasadiť, to sme rozdali. Veríme, že nám naše mamky odpustili, keď sme občas prišli zababraní od hliny.

Kliknutím na Mičurinku sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Čary - máry - fuk!
Na hodine prvouky druháci spoznávajú zákonitosti sveta živej i neživej prírody. Aj tu platí“ „Nevyskúšaš – nevieš!“ . Preto sme miešali, filtrovali, prelievali, zohrievali, skúmali, sledovali ...  a nakoniec sme si všetko pozorne zapísali. Nikto z nás sa nebál, že si ušpiní ruky či zamaže nohavice. Vyhrnuli sme si rukávy a s chu5ou sme sa pustili do práce. Vďaka tomu teraz už vieme aj to, že v malom semienku fazule či hrachu sa ukrýva niekedy aj metrová rastliny, že mravec má šesť nôh, a aj že uštipnúť nás môže len včela robotnica, pretože trúdy nemajú žihadlo. Svet okolo nás je plný záhad a my sa už nevieme dočkať, čo nás čaká v treťom ročníku.

Kliknutím na chemika sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Náš herbár liečivých rastlín
Na hodinách prírodovedy sa tretiaci učia o liečivých rastlinách, ktoré rastú v našich záhradách, na lúkach či poliach. Ako správni prírodovedci, rastliny si poctivo nazbierali, vylisovali a preskúmali. Okrem základných časti tela rastlín spoznali aj ich liečivé účinky na zdravie človeka. Všetko dôkladne zapísali a spoločné vytvorili herbár liečivých rastlín. Myslím, že aj mních Cyprián by ich pochválil, ako to zvládli.

Kliknutím na liečivé rastliny sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Aj takto si tu žijeme...
Kto by si myslel, že sa v našej škole len učíme, tak je na veľkom omyle. Počas prestávok v triede rastú hrady, mosty a  iné stavby, hráme karty, šachy a rôzne spoločenské hry. Sú medzi nami aj náruživí čitatelia. Chlapci sú členmi Tigrieho tímu a dievčatá prežívajú dobrodružstvá s kúzelnými zvieratkami. No najradšej trávime čas na školskom dvore. Preliezky a hojdačky sú doménou dievčat, no nájdu sa aj také, ktoré dajú prednosť futbalu s chlapcami... V tomto školskom roku sme dokonca pozorovali aj úspešný štart americkej rakety do vesmíru, ktorý sme sledovali prostredníctvom online vysielania.

Kliknutím na školákov sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Teória v praxi ( s mixérom v ruke)
Dostali ste chuť na sladké? Žiadny problém pre nás - tretiakov. A čo tak príprava pudingu bez varenia? Už len nájsť na internete recept, preštudovať postup práce, spísať zoznam surovín, vyhrnúť rukávy a ide sa na to.
A takto si naši tretiaci (ani nevedeli ako), overili svoje vedomosti a zručnosti v praxi. Práca s internetom, výpočty, premena jednotiek, práca s odmerkou, čítanie s porozumením a to všetko za dodržania prísnych hygienických požiadaviek. Sladká chuť pudingu na jazyku, pocit spokojnosti zatienila všetku námahu. Pri práci mali i pozorovateľov - našich prvákov, ktorým nič neuniklo. Aj ich  maškrtné jazýčky sa už tešili na túto dobrotu.
Rozvíjanie čitateľskej gramotnosti zahŕňa i osvojovanie si a zdokonaľovanie čítania s porozumením. Žiaci sa zoznamujú s čítaním receptov, letákov, plánov, tabuliek. Učia sa pracovať s textom a porozumieť mu. Takto zážitkovo sme to poňali my.

Kliknutím na kuchárika sa zobrazí fotogaléria.
                                                   Mgr. I. Kakaščíková
Deň matiek opäť netradične ...
Pomaly si zvykáme, že do nášho sveta vstúpil nepríjemný hosť a akosi sa mu od nás nechce. Hoci nie je dovolené stretávať sa na kultúrnych podujatiach, nikto nám nezabráni verejne prejaviť lásku k našim mamičkám. Dali sme hlavy dokopy a naša trieda sa na pár dní zmenila na nahrávacie štúdio, kde sa nahrávalo a mazalo, nahrávalo a mazalo ... stále dokola. Na chvíľu sme sa ocitli v koži spevákov, ktorí práve nahrávajú cédečko. Až keď sme boli s výsledkom spokojní, uzrelo svetlo sveta krátke pásmo piesní a básní v našom podaní. 2. májovú nedeľu sme všetci netrpezlivo čakali na tú hodinu, kedy sa naše hlasy roznesú prostredníctvom obecného rozhlasu po dedine a dostanú sa až do uší našich najdrahších.

Kliknutím na kvety sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Už to mám!
Naši žiaci si svoje matematické zručnosti mohli preveriť v matematickej súťaží Pytagoriáda, určenej žiakom 3. a  4. ročníka. Hoci úlohy neboli ľahké a viacerým žiakom chýbal k úspechu len jeden alebo dva body, žiak 4. ročníka, Ján Kuchár, získal dostatočný počet bodov na postup do okresného kola, ktoré sa malo konať v Lipanoch. Avšak aj tu zaúradovala Korona, preto sa okresné kolo konalo online cez webovú stránku súťaže. Ak si teraz poviete, že potom to bola hračka, tak sa mýlite. Janík aj pani učiteľka museli podpísať a  odoslať čestné vyhlásenie, že žiak bude pracovať sám, bez pomoci učiteľa. Dokonca nesmel používať ani kalkulačku. Musel si vystačiť s  papierom a perom. Po prihlásení sa na webovú stránku súťaže sa spustila časomiera a riešiť sa mohlo začať. Na obrazovke sa zjavilo 15 neľahkých úloh. Každá z nich si vyžadovala poriadnu dávku sústredenia. Janík to zvládol v časovom limite, avšak šťastena asi mala v tom čase voľno, pretože do postupu mu chýbal jeden jediný bod. Nevadí! Aj tak sme na teba hrdí, Janík!

Kliknutím na súťažiaceho sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Deň Zeme
Aj naša Zem oslavuje svoje narodeniny, 22. apríl je už od roku 1970 vyhlásený za Svetový deň Zeme. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch, ktoré nám Zem poskytuje. V tento deň sa konajú po všetkých kútoch sveta aktivity zamerané v prospech planéty. Ani my nie sme výnimkou a realizujeme aktivity podporujúce ekologické myslenie a správanie. Začali sme v triede diskusiou o potrebe triedenia odpadov, využití prírodných zdrojov i o tom, ako správne triediť. Farby žltú, modrú, zelenú, červenú už máme dobre uložené vo svojom separačnom semafore. A priložili sme i ruku k dielu, nasadili rukavice  a prispeli k vyčisteniu okolia školy.

Kliknutím na Zem sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Opäť dištančne
Aj tohto roku nám do vyučovania vstúpila Korona. Hoci len nakrátko, trvalo to štyri týždne, naša škola sa zatvorila. My sme však nezaháľali a od prvého dňa sme spustili online vyučovanie. Veľmi rýchlo sa nám podarilo spojiť cez obrazovky počítačov, notebookov či mobilov. Spolu s triednymi učiteľkami sme objavovali nové možnosti online vzdelávania. Učenie nás bavilo, ale osobný kontakt so spolužiakmi to nenahradí. Našťastie to netrvalo dlho a my sme sa po mesiaci mohli vrátiť do školských lavíc.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Dištančné vzdelávanie
Neprešiel ani rok a opäť sme sa ocitli v situácii, v ktorej sme boli nútení v záujme ochrany zdravia, vymeniť naše triedy za detské izby, obývačky či kuchyne.
Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne riešenia, a tak sme naštartovali počítače, notebooky, zapli webkamery a mikrofóny. Interaktívny spôsob výuky sa mohol začať. Ďakujeme všetkým rodičom za spoluprácu a ich zodpovedný prístup v tejto náročnej situácii. A samozrejme žiakom i učiteľom, že sme to zvládli. Tešíme sa už na osobný kontakt u nás v škole, hoci i s dvojmetrovým odstupom.

Kliknutím na počítače sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Zimné radovánky
Tohtoročná zima nebola na snehovú nádielku príliš bohatá. O to viac nás potešilo, že k radostnému návratu do školských lavíc po nariadenej dištančnej forme vzdelávania prispelo i počasie. Pani - Zima bohatá nám dopriala nadýchanú zimnú perinu, s ktorou sme sa mohli dosýta vyšantiť. A verte, o zábavu nebola núdza!

Kliknutím na snehuliaka sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                Mgr. I. Kakaščíková
Vianočné oblátky
V duchu vianočných tradícií sa v posledný deň pred vianočnými prázdninami v našej škole rozpálila forma na pečenie vianočných oblátok. Správne vymiešať cesto bolo úlohou pre našich štvrtákov. Pri rozpálenej forme sa postupne vystriedali všetci, ktorí mali chuť a odvahu upiecť si oblátku. Samozrejme neostalo len pri pečení. Vlastnoručne vyrobené oblátky je potrebné aj ochutnávať. Najlepšie však chutia s medom, ktorý nechýbal ani na našom stole...

Kliknutím na oblátky sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
1, 2, 3, 4, 5, spočítam si všetko hneď !
Žiaci 3. a  4. ročníka mali možnosť  otestovať si  svoje všestranné rozumové schopnosti, matematické zručnosti i logické myslenie aj trochu netradične. Riešili rôzne typy úloh, ktoré boli formulované i ako zábavné hádanky či rébusy. V našej škole absolvovali 9. decembra 2020 školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda P3  a P4. Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek, z bodov za správnosť a z bodov za čas. Účastníkmi vyššieho kola súťaže môžu byť len žiaci, ktorí úspešne absolvujú nižšie kolo súťaže. Úspešným riešiteľom školského kola sa stal Ján Kuchár v P4. Blahoželáme  a držíme prsty v ďalšom kole!

Kliknutím na obrázok sa zobrazí minigaléria prác.
Mgr. I. Kakaščíková
Vianočná rozprávka
Po dlhšom čase sa nám konečne podarilo obnoviť prerušené spojenie s kultúrou, konkrétne s divadelným umením. Hľadiská divadiel  síce ešte zívajú prázdnotou a umenie sa taktiež presúva do online priestoru. My  sme sa však preniesli do rozprávkového sveta naživo - prostredníctvom hercov divadla Portál z Prešova. Divadelné umenie zaklopalo na naše dvere s Vianočnou rozprávkou. Herecké výkony i kulisy nás veľmi rýchlo vtiahli do deja veselého príbehu o skoro stratených Vianociach. Nechýbali pesničky, akrobatické výkony i mnohé humorné situácie, ktoré boli ocenené  bezprostredným detským smiechom a radosťou. Dozvedeli sme sa, že Vianoce majú i zvieratá a tie ich môžu ohroziť takisto ako ľudia. Ozajstný strach vyvolal u niektorých neposlušný čertisko. Ale kde býva čert, nesmie chýbať anjel, ktorý všetko zachráni. Veď aká by to bola rozprávka bez šťastného konca?

Kliknutím na oponu sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
„Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku...“
S blížiacim sa menom v kalendári - Mikuláš, začali v nás narastať pochybnosti. Tento nepredvídateľný rok nám vôbec nedával istotu, či sa podarí Mikulášovi prísť medzi nás. Čo ak ho cestou – necestou postretne nezastaviteľný vírus? A preto to najstarší žiaci školy prezieravo zobrali do vlastných rúk, vyhrnuli rukávy a umelecky stvárnili Mikuláša, čerta i anjela na obrovských formátoch papiera. Dobrý príklad je potrebné nasledovať a tak sa pridali všetci žiaci a rôznymi  výtvarnými technikami prispeli k navodeniu mikulášskej i predvianočnej nálady. Potom sme už len so zatajeným dychom očakávali ten deň  a... podarilo  sa, modlitbičky boli vyslyšané. Mikuláša sme privítali priamo u nás v doprovode anjela. Za príjemnú atmosféru, radosť a štedrosť sme sa Mikulášovi odvďačili básničkami, piesňami i sľubmi, že budeme robiť len samé dobré skutky.
Mikuláš, ďakujeme a o rok príď zas medzi nás !!!                                             

Kliknutím na Mikuláša sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Jeseň pani bohatá...
Jeseň pani bohatá ....
                   .... farbí stromy dozlata.

Bohatá paleta farieb a  jesenných plodov pani Jesene sa ocitla aj v našej škole. Pod rukami šikovných žiakov vznikali krásne jesenné obrázky. Gaštany, šišky, šípky, listy a mnohé iné prírodné materiály sa zmenili na ježkov, veveričky, húseničky, slimákov, ba aj samotnú pani Jeseň. Žiacke práce zdobia interiér našej školy ....

Kliknutím na bohatstvá jesene sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Jeseň v prírode
Prvé týždne školského roka sme častejšie ako inokedy, ak nám to počasie dovolilo, vybehli von. Okrem aktivít na školskom ihrisku sme párkrát podnikli výpravy aj k neďalekému krížu nad obcou, kde sme nazbierali šípky a kvety pre mamičky, zorganizovali súťaž kobyliek, prešli pár zastavení krížovej cesty... Najväčší zážitok sme však mali z púšťania šarkanov, ktoré leteli až k oblakom. Veru poniektorí z nás mali čo robiť, aby ich udržali na uzde, hoci sa občas aj zamotali a vtedy museli zasahovať pani učiteľky... Našťastie žiaden z nich (šarkanov) neutrpel vážne zranenie ani neodletel na kraj sveta ....

Kliknutím na š(Š)arkanov :-) sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Škola volá...
V tomto školskom roku sme začali netradične. Keďže svet a teda aj Slovensko stále trápi ochorenie Covid – 19, privítanie nového školského roka sa nieslo v znamení hesla R–O–R (rúško – odstup – ruky). Počasie nám prialo, a preto sme si príhovor pani riaditeľky Mgr. Ivety Kakaščíkovej a hymnu SR vypočuli v exteriéroch školy. Prvý deň mohli do triedy nakuknúť len prváci, ktorí si domov hneď odniesli Šlabikár a prvú knihu na čítanie. Na semafore nám svieti zelená, a preto sa tešíme na nové zážitky, ktoré na nás čakajú v školských laviciach aj mimo nich.

Kliknutím na školákov sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
Poctivá práca robí majstra
Aj počas letných prázdnin to u  nás v škole žilo. Žiakov vystriedali šikovní majstri, ktorí dali našim starým stenám nový život aj farbu a iní zruční páni sa postarali o to, aby sa naši žiaci netlačili v malej šatni. Rozšírili sme priestory pôvodnej šatne, zaviedli elektrinu, uložili podlahu vymaľovali steny a nakoniec sme ju vybavili novým nábytkom. Rukávy si vyhli aj naše pani učiteľky a pani školníčka, ktoré pomáhali pri sťahovaní nábytku a upratovaní priestorov. Práca išla všetkým od ruky, a preto sa naši žiaci mohli už 2. septembra vrátiť do upravených priestorov školy. Ďakujeme !!!

Kliknutím na majstra sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                               Mgr. Zuzana Bujňáková
25. 6. 2024
Posledná aktualizácia obsahu:
Na stránkach prebieha upgrade obsahu a štruktúry podľa výnosu Ministerstva financií SR o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy
Návrat na obsah