Aktuality 2017/2018 - Obec Červenica pri Sabinove

Červenica
pri Sabinove
oficiálne stránky obce
Prejsť na obsah

Aktuality 2017/2018

ŠKOLSTVO > Základná škola

Aktuality ZŠ 2017/2018

Školský výlet
Obdobie školských výletov už predznamenáva blížiace sa letné prázdniny. Za cieľ nášho školského výletu sme si tentokrát vybrali Jasovskú jaskyňu a kúpele Štós.
Jaskyňa, ktorá patrí k najstarším známym jaskyniam na Slovensku nám odkryla svoje tajomstvá. Okrem  prírodnej krásy, ktorá stojí za obdiv, sma sa napríklad dozvedeli, že jaskyňa poskytovala ochranu a skrýšu ľuďom v čase vojen, čoho dôkazom je aj nápis písaný švabachom o víťazstve bratríckych vojsk. Netopiere sme bohužiaľ nestretli, ale pri kostiach medveďa, líšky, či iných živočíchov sme ani nedýchali. Výborne osviežení chladom jaskyne sme opäť nasadli do nášho autobusu a vychutnávali si jazdu do kúpeľov Štós. Našli sme ich v nádhernom prírodnom prostredí lesoparku. Keďže ich hlavným zameraním je liečba dýchacích ciest, dýchali sme z plných pľúc, aby sme tú liečivú klímu s prvkami horského prostredia nasali čo najviac. Nádherný park s lavičkami, dreveným altánkom a fontánou v strede nám poskytol priestor na obedňajšiu siestu. Neopísateľnú, oku lahodiacu  prírodnú scenériu umocňovali aj dookola umiestnené umelecké diela – sochy.
Čas bol neúprosný aj v našom prípade a pohľad na hodinky ukázal, že sa treba aj vrátiť domov. Príjemné sa nám podarilo spojiť s užitočným a vedomosti, ktoré získavame na hodinách vlastivedy či prvouky, sme si mohli overiť v praxi.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Adresa

Základná škola v Červenici pri Sabinove
Červenica pri Sabinove
082 56 p. Pečovská Nová Ves


Riaditeľ

Mgr. I. Kakaščíková


Kontakty
Telefón: 051/4583 516
E-mail: zscervenica.s@centrum.sk
Spoznaj svoju obec
V závere školského roka bola pre nás pripravená ešte jedna zaujímavá akcia s našimi hasičmi – branno-športové cvičenie. Naša trasa začala pri základnej škole, kde nám hasiči vysvetlili všetko potrebné. Správne vyzbrojení sme sa vybrali po panelovej ceste smerom ku krížu. Tam nás čakala odborná prednáška z topografie z úst skúseného hasiča. Vyskúšali sme si hod granátom do diaľky, ale aj na cieľ. Rezkým krokom sme sa posunuli k Ondovej doline, kde mala rozložené svoje pracovisko slečna zdravotníčka. Správne poučení o prvej pomoci sme sa presunuli o kúsok ďalej, kde sa ostošesť nabíjali vzduchovky. Samozrejme, že nikto neostal bez výstrelu. Počasie nám prialo a naša cesta pokračovala dole krásnou dolinou cez Hanigovský potok až popri ceste k veľkému ihrisku. Ani tu sme nezaháľali. Každý z nás zdolal prekážkovú dráhu a s pocitom dobrého výkonu skončil v cieli. Naša úsilie neostalo bez ocenenia. Odniesli sme si medailu a diplom a najlepší ešte niečo naviac. Opäť jedna vydarená akcia s našimi hasičmi. Ďakujeme!

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Z. Bujňáková
Testovanie online - ALF
Plavecký výcvik
Prvý júnový týždeň sme zrealizovali rozhodnutie, že plavky vytiahneme zo skrine ešte pred tým, než začne hlavná kúpacia sezóna. Triedu sme vymenili za bazén, zošity, perá a učebnice nechali na chvíľu odpočívať pred náročnejším obdobím - koncom školského roka.
Našim cieľom bolo zdokonaliť sa v tom, čo už vieme (vylepšiť techniku ) a naučiť sa novému pod vedením profesionálnych inštruktorov plaveckej školy Nemo. Samozrejme popri tom všetkom sa dosýta vyšantiť vo vode a užívať si príjemné osvieženie v  horúcich dňoch. Spoločné skoky (naraz všetci pochytaní za ruky) do vody nám umožnili v závere každého dňa pocítiť spolupatričnosť aj mimo školy.
Týždeň ubehol ako voda (v ktorej sme plávali ) a my sme boli nútení preorientovať sa z „vodných živlov“ opäť na žiakov. Okrem zážitkov, nových plaveckých skúseností sme si odniesli aj mokré vysvedčenie. Už teraz sa nemôžeme dočkať LETNÝCH PRÁZDNIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Návšteva planetária
Bol máj a hoci pršalo, tešili sme sa na výlet vlakom do planetária v Prešove. Spolu s Martinkom a jeho ockom meteorológom sme sa ocitli medzi planétami a vesmírnymi telesami v ďalekom vesmíre. Usadení vo veľkých kreslách a v úplnej tme sme zabudli na upršaný deň a vybrali sme sa na virtuálny výlet po hviezdnatej oblohe. Spoznali sme Polárku, Veľkú aj Malú Medvedicu a iných obyvateľov nočnej oblohy. Nekonečný vesmír nás prekvapil svojou pestrosťou a dokonalosťou.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Z. Bujňáková
Deň matiek - šijem, šiješ, šijeme...
„Mamičky drahé, radi Vás máme,
srdiečka z lásky tu pre Vás máme.“

O tomto veľkom dni sa už popísalo mnoho a okrem tradičnej prípravy programu ku Dňu matiek sme chceli doslova a do písmena naplniť slová z básne.
Trieda sa razom premenila na krajčírsku dielňu. Látky, nožnice, ihly, nite ba aj náprstky ožili v rukách našich žiakov pod skúseným okom panej učiteľky Zuzky. Velenie prevzali tí starší a mladší ich bez hanby dobiehali pri jednotlivých stehoch. Niekedy bol aj jeden steh spoločnou prácou dvoch spolužiakov. Inokedy nestačili ruky, ale na pomoc prišlo celé telo, ktoré sa ohýbalo v rytme cvendžania nožníc či šitia stehov. A to by ste neverili, že aj ústa vedia byť nápomocné - čím viac sa otvárajú, tým je steh krajší.
Vynaložená námaha stála za to, veď všetko čo robíte s láskou a z lásky, má zmysel. Ale o tom by Vám už viac vedeli povedať obdarované.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I Kakaščíková

Deň hasičov

Deň sv. Floriána už tradične patrí hasičom. Keďže aj naše lavice derú mladí hasiči, rozhodli sme sa tento deň stráviť spolu s členmi DHZ v Červenici na Hasičskej stanici v Sabinove. Po úžasnej ceste novým vlakom sme sa ocitli medzi profesionálmi. Okrem techniky, ktorú sme  mali možnosť vidieť, sme si vyskúšali aj lezenie po tyči. Nesklamali nás ani naši hasiči, ktorí nás radi privítali na ich hasičskej zbrojnici v Červenici pri Sabinove. Ukázali nám, ako vyzerá správna hasičská výzbroj, vyskúšali sme si hasenie požiaru, samozrejme bez skutočného ohňa a povozili sme sa v hasičských autách. Už teraz vieme, že mnohým z nás hasičské povolanie učarovalo.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Z. Bujňáková

Deň Zeme - environmentálne povedomie

Tohtoročný tradičný Deň Zeme sme „uchopili“ netradične. Nevybrali sme si cestu upratovania školského areálu a prírody v našom okolí, ale vykročili sme cestou správneho triedenia domáceho i školského odpadu.
Hneď na začiatku sme navštívili nášho pána starostu v jeho kancelárii, ktorá úspešne zvládla aj náš nemalý počet. Pán starosta nám vysvetlil, prečo je potrebné chrániť našu Zem, čo pomôže znižovaniu počtu skládok, ako môžeme pomôcť my a konkrétne ako sa triedi odpad v našej obci. Okrem bohatého slovného výkladu nám pripravil aj farebné plastové vrecia i kalendáre zberu odpadov na rok 2018. Po jeho slovách sme si hneď v kancelárii vyskúšali triedenie odpadu do správnych vriec. Keďže najlepšie je  vždy prejsť od slov k skutkom, s veľkým elánom sme sa pustili do farebného rozlíšenia a označenia krabíc na odpad v škole. Tvorivosti a fantázii sme popustili uzdu. Mladší žiaci si vyfarbovali interaktívne maľovánky a zvieratká ich učili, ako triediť odpad, pretože aj zvieratká chcú mať doma čisto. Spoločne sme si prostredníctvom internetovej stránky čítali ďalšie zaujímavosti v súvislosti s touto témou aj z oblasti recyklácie. Online test v závere nám zmeral našu ekologickú inteligenciu.
Vedeli ste napr,. že z 5 zaváracích pohárov môže byť sklenená váza na kvety? Alebo že z 30-tich PET fliaš môže byt fleecová bunda? Alebo že zo 670 hliníkových plechoviek sa môže stať rám na bicykel?
My sme to nevedeli, ale už vieme. Odpad v škole triedime a stále sa učíme, ako je to správne. A čo vy? PRÍRODA SA NÁM ODVĎAČÍ.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková

Voľný čas

...aj takto trávime voľný čas v škole, na krúžkoch...


Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.

"Pagáčová" prestávka

Príprava na veľkonočné sviatky sa u nás spája aj s čítaním a pripomínaním si tradícií, ktoré k nim neoddeliteľne patria. Niektoré poznáme z nášho života viac, iné menej a niektoré sa v našom regióne vyskytujú v trochu inej podobe alebo ani netradujú.
A čo môže byť lepšie ako sa dozvedieť o živote a zvykoch nášho regiónu z úst tých najpovolanejších? Slovo dalo slovo (aj vďaka našej p. kuchárke), a tesne pred veľkonočnými prázdninami sme v škole privítali p. .Kovalíkovú, p. Leščákovú, p. Petrufovú, p. Bujňáka a p. Fecka. Téma  ľudových tradícií  bola umocnená už  tým, že prišli v krojoch, načreli do ľudovej studnice piesní, zaspievali i zahrali na ľudovú nôtu (na píšťalách, ústnej harmonike, akordeóne).
Okrem toho sa prezentovali vlastnými výrobkami. Ženská časť ukázala zo svojej zbierky - tkané koberce, ľudové výšivky, háčkované dekorácie. Chlapi  nás zas zaujali rôznymi druhmi drevených píšťal, drevenými výrobkami, prútenými košíkmi a košmi, pletenými korbáčmi (s názornou ukážkou ako sa to robí), metlami z prútia, výrobou hlavolamov z drôtu atď. Niektoré pomôcky, ktoré mali so sebou sme poznali len z obrázkov, rozprávok či filmov napr. tkáčsky stav, vreteno, cepy... Okrem pestrej a bohatej škály predmetov, ktorým život vdýchli  práve ich šikovné ruky, bolo to  pútavé rozprávanie o veľkonočných zvykoch nášho regiónu, spomienky z ich detstva, ako  žili, trávili voľný čas (bez televízie a dnešných výdobytkov techniky!!!), aké mali povinnosti doma (samozrejme okrem učenia), ako to vyzeralo napr. aj v škole... Svoje rozprávanie podčiarkli aj fotografiami zo svojich mladších čias. V súvislosti so školou nás zaujala tzv. „pagáčová“ prestávka, cez ktorú žiaci odchádzali domov a tam ich čakali čerstvo napečené pagáče. Nasýtení sa vrátili do školy, aby  ďalej pokračovali na vzdelávacej púti. A nechcite vedieť, aké boli tresty, keď nepočúvali !!!
Bolo by ešte veľa o čom písať, no my  vám chceme pripomenúť, že títo ľudia žijú v našej bezprostrednej blízkosti a podeliť sa s vami o zážitok z tohto stretnutia. Naše „mladšie ročníky“ obce, ktoré sú však do dnešného dňa veľmi aktívne, sa nám odkryli v úplne inom svetle, ako ich stretávame na verejných miestach, či trávime s nimi chvíle v rodinnom kruhu. Skláňame sa pred ich životnou múdrosťou, šikovnosťou, optimizmom, láskou k životu a ďakujeme za  hodnotne a podnetne prežitý deň. Ozaj, biely koláč, ktorý pre nás upiekli, chutil ako nikdy!!!!
Okrem fotiek, spomienok a zážitkov nám túto srdečnú návštevu budú pripomínať aj výrobky, ktoré nám darovali. „Nakazení“  ich tvorivou energiou, sme  jednoducho vyhrnuli rukávy a pustili sa do zdobenia vyfúknutých vajíčok voskovou technikou. A hurááá na veľkonočné prázdniny !!!!

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková

Karneval

Fašiangy sa už tradične v našej škole spájajú s karnevalom. Ani toho roku sme túto tradíciu neporušili. Postupne do našich tried prichádzali známe, ale aj menej známe postavy zo sveta rozprávok, počítačových hier, televíznych seriálov, ba dokonca aj hororov. Na chvíľu sme všetci zabudli na školské povinnosti a nechali sme sa unášať vírom hudby a dobrej nálady. Zabavili sme sa pri nenáročných, no o to zábavnejších súťažiach, stretli sme sa s našimi kamarátmi z materskej školy Červenica pri Sabinove a z materskej školy Jakubova Voľa na spoločnej diskotéke v sále obecného úradu. Ani tentokrát nás mamičky nenechali hladovať a pripravili nám chutné šišky. Ďakujeme!

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Z. Bujňáková

Zimné radovánky

Pani Zima sa predsa odhodlala darovať nám zopár pravých zimných dní (so všetkým čo k tomu patrí ). Konečne sme sa dočkali zasnežených nerovností v blízkosti školy a hneď sme to v rámci hodín telesnej výchovy a športového krúžku naplno využili.
Spojazdnili sme zimné dopravné prostriedky a tajne dúfame, že pani Zima ešte nepovedala svoje posledné slovo. Mali sme aj živý semafor (v podobe p. uč.), a tak sme si mohli prakticky upevniť reakcie na červené a zelené signály.
Ako málo deťom k šťastiu chýba... Čo poviete? S našou radosťou sa chceme s Vami podeliť aspoň prostredníctvom fotografií.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Jasličková pobožnosť
V čase vianočných prázdnin sme sa v hojnom počte streli pri Jasličkách, aby sme privítali malého Ježiška. Anjeli zvestovali pastierom zvesť o malom kráľovi v Betleheme. Tí neváhali a  hneď sa tam vybrali. Spolu s nimi Ježiškovi predniesli svoje prosby a poďakovania aj deti, ktoré  pridali aj koledy a uspávanky. Na záver prišli aj vznešení páni – traja králi, ktorí tiež neprišli s prázdnymi rukami. Spoločne s  folklórnou skupinou Dubina a ľudovou hudbou Pavla Čižmára sme prežili príjemné popoludnie v  našom kostolíku pri malom, ale Veľkom Stvoriteľovi.

Kliknutím na jasličky sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Z. Bujňáková
Vianočné posedenie - 22. december 2017
Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Aj v našej škole sme na chvíľu odložili učebnice, posadali sme si okolo vianočného stromčeka a zažili spolu krásne predpoludnie. Triedou sa ozývali vianočné koledy, rozvoniavali vianočné oblátky, ktoré si každý z nás mohol vyskúšať upiecť sám. V príjemnej atmosfére vianočných sviečok sme tvorili a vymýšľali vianočné ozdoby a dekorácie. Nechýbalo ani pohostenie, ktoré nám pripravili naše zlaté mamky...

Kliknutím na stromček sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Z. Bujňáková
25. 6. 2024
Posledná aktualizácia obsahu:
Na stránkach prebieha upgrade obsahu a štruktúry podľa výnosu Ministerstva financií SR o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy
Návrat na obsah