Aktivity 2018/2019 - Obec Červenica pri Sabinove

Červenica
pri Sabinove
oficiálne stránky obce
Prejsť na obsah

Aktivity 2018/2019

ŠKOLSTVO > Materská škola
Školský výlet
ADRESA
V piatok 14. júna 2019 sme boli na výlete v ZOO Kavečany. Vonku bolo krásne slnečné počasie, ktoré nám dodávalo dobrú náladu. Cesta nám ubehla veľmi rýchlo a my sme vstupovali do ZOO za prítomnosti 3 pávov, ktoré nás vítali hlasným škrekotom.
Obišli sme tulene, levicu, pelikánov, opice a po výdatnej desiate z batôžka na nás čakalo tajomné zákutie so svojimi tajomstvami. Bol na ňom veľký názov DINOPARK. Doliehal k nám nepríjemný rev zverov. Niektoré deti “zdreveneli“ a váhali, či za bránu vkročiť, alebo ostať pred ňou. Zvedavosť však zvíťazila a po zdolaní prvých zákutí  sme sa ocitli aj v dinokine s 3D okuliarmi, ktoré sme si občas zakrývali rukami. Batôžteky sa pomaly vyprázdňovali, dali sme si zmrzlinu  a už sme sa tešili na cestu domov, aby sme sa podelili o svoje zážitky so svojimi najbližšími.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Materská škola v Červenici pri Sabinove
Červenica pri Sabinove 288
082 56 p. Pečovská Nová Ves
RIADITEĽ
Mgr. Grinčová Miriama
KONTAKTY
Telefón: 0907 253 043
               0950 487 491
Posádkový deň detí v Prešove
7. júna 2019 predpoludním sme sa s deťmi zúčastnili na Posádkovom dni detí na letisku v Nižnej Šebastovej. Organizovalo ho Vrtuľníkové krídlo generálplukovníka Jána Abruša v Prešove v súčinnosti s 2. mechanizovanou brigádou generála Rudolfa Viesta Prešov a ďalšími inštitúciami.

Videli sme:
  • statické a dynamické ukážky leteckej techniky,
  • statické ukážky pozemnej techniky,
  • narábanie so zbraňou,
  • výcvik psov,
  • historické lietadlo Polikarpov – 2,
  • hasenie bambi vakom,
  • penovú show,
  • ukážku ručných zbraní,
  • zoskoky výsadkárov.

Nevedeli sme sa dočkať leteckého dňa, na ktorý nás pozvali hasiči z miestnej organizácie. Bolo to pre nás niečo nové, zaujímavé a aj keď deti ešte všetkému nerozumeli, tešili sa.  Akcia bola pre nás motivujúca, mnohí chcú byť vojakmi. Ďakujeme za pozvanie na účasť na tejto akcii.

Kliknutím na vrtuľník sa zobrazí fotogaléria
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka
Viacboj všestrannosti
Dňa 30. mája 2019 sa deti z našej materskej školy zúčastnili na Viacboji všestrannosti v Mestskej športovej hale v Lipanoch. Tvorili družstvo, v ktorom boli zastúpené deti za strednú vekovú skupinu - Kiara Kohanová, Šimon Haladej a predškoláci - Erika Kandráčová a Radoslav Kijovský.
Tieto deti boli víťazmi vo svojich vekových skupinách v školskom kole. Súťažilo sa v behu na 20 m, v hode loptou, v skoku do diaľky z miesta. Súťažili jednotlivci aj družstvá. Súťaže sa zúčastnilo 15 družstiev. Aj keď sme nestáli na stupienkoch  víťazov, našou prioritou bolo zúčastniť sa a získať nové skúsenosti. Deti boli odmenené vecnými darmi a materská škola obdržala diplom za účasť.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Mamka, ľúbim Ťa


„Najkrajšia mama, akú si len môžem priať. Najkrajšia mama, dnes Ti chcem šťastie zaželať.“

Dňa 12.05.2019 sme vystúpili v jultúrnom dome pri príležitosti Dňa matiek s ľudovým pásmom. Deti potešili mamy a staré mamy spevom ľudových piesní, tancom na známu pieseň „Nečakaj ma milá“ a scénkou o jarných prácach - kosenie trávy, hrabanie... Všetko sa to nieslo v znamení „Máj - mesiac lásky“. Mamičky sme obdarovali zasadeným kvetom a pozdravom.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Návšteva Ľutiny


Spoznávajme a chráňme naše dedičstvo

Dňa 16. apríla 2019 sme sa s deťmi vybrali do blízkeho, ale mnohým neznámeho okolia, do  areálu pútnického miesta Baziliky minor v Ľutine,  kde sa prezentuje na jednom mieste všetkých 41 drevených chrámov prešovského regiónu doplnených o niekoľko chrámov z poľského pohraničia. V Ľutine sme si pozreli  presné repliky originálov v mierke 1:10. Každý z týchto chrámov je originálny a výnimočný. Navyše, pri každom chráme sme našli  informačné tabule s popisom a stručnou históriou.
Deti boli nadšené z tohto prostredia, pobehovali medzi miniatúrami a hľadali podobnosti. S niekoľkými odvážnymi  predškolákmi sme vyšli aj do vyhliadkovej veže. Obdivovali sme aj interiér „Kaplnky mučeníkov“ s nádhernými maľbami a oltármi.
Odmenou za zvládnutie 14 zastavení v Ľutine a deň predtým v Červenici pri Sabinove bola návšteva „Cirkevnej MŠ sestry Jozafáty“ v Ľutine, kde sa deti zoznámili  so svojimi rovesníkmi a spolu sa zahrali na dvore. Zároveň sme ich pozvali na návštevu k nám do materskej školy. Počas tejto vychádzky svietilo teplé slniečko a pridávalo nám na dobrej nálade. Unavení, ale spokojní sme sa vracali do materskej školy, kde nás už čakal chutný obed.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Regionálne prehliadky v apríli
Meduška - recitačná prehliadka

Dňa 3.4.2019 zastupoval našu materskú školu na „Regionálnej prehliadke v prednese poézie a prózy – Meduška“ v Lipanoch Emanuel Kaminský, ktorý bol vybraný rodičmi v rámci školského kola, na ktoré sa svedomito pripravovali všetci predškoláci.
Jeho suverénne vystúpenie bolo ocenené potleskom obecenstva a odmenené sladkou odmenou a diplomom.

  
 

Sláviček - spev ľudových piesní

Dňa 25.4.2019 našu materskú školu reprezentovala na „Regionálnej prehliadke v speve ľudových piesní v Lipanoch“ Terézia Čekanová, ktorá sa na ňu svedomito pripravila. Pieseň zaspievala aj s hudobným doprovodom. Okrem potlesku bola odmenená aj sladkosťou, diplomom a spomienkovým predmetom - pohárom, keďže to bol v poradí už 20. ročník.
Ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej materskej školy na regionálnej verejnej prehliadke.

                                                                                                           Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Návšteva základnej školy


Dňa 27.03.2019 sme pri príležitosti „Marca - mesiaca knihy“ navštívili deti v Základnej škole, ktoré si pre nás spolu s pani učiteľkami pripravili zaujímavý program o domácich zvieratách. Predškoláci hľadali zvieracie rodinky na gazdovskom dvore, počúvali príbeh o Sliepočke a kuriatkach, ktorý nám čítali druháci, hádali hádanky o domácich zvieratách prostredníctvom prezentácie a na záver nám žiačky 4. ročníka  predviedli krásny spev v podobe ľudových piesní. Deti z MŠ boli odmenené záložkami do kníh so zvieracím motívom, ktoré pre nás vlastnoručne vyrobili naši kamaráti zo ZŠ. Deťom sa v škole veľmi páčilo a už sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Marec - mesiac knihy


Dňa  12. marca 2019 sa v našej materskej škole za účasti rodičov uskutočnila prehliadka v prednese poézie a  prózy. Deti boli nedočkavé, každé chcelo ostatným ukázať, ako zvládlo svoj text. Rodičia boli zasa hrdí na svoje deti, dalo sa im to vyčítať z ich tvarí, keď ich s úsmevom povzbudzovali.
Po ukončení hlasovania rodičov detí zo strednej vekovej skupiny sa rozhodlo, kto z predškolákov bude reprezentovať našu MŠ na regionálnej prehliadke MŠ v prednese poézie a prózy pod názvom “Meduška“ v galérii  Lipanoch.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.

Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Divadlo Sarus v materskej škole


28. februára 2019  sa v našej MŠ predstavilo profesionálne divadlo SARUS - Veľký Šariš s rozprávkovým príbehom KRTKO. Veselý príbeh o krtkovi a jeho kamarátoch v lese, ktorí spolu zažívajú rôzne príhody a dobrodružstvá, potešil a zároveň rozosmial deti našej materskej školy a deti z materskej školy Jakubova Voľa, s ktorými sme sa stretli na spoločnej akcii.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.

Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Návšteva planetária


Konečne nadišiel dlho očakávaný deň, kedy mali deti dostať odpoveď na otázku „čo je to planetárium“. S nadšením sme nasadli do objednaného autobusu a tešili sa na niečo nové, zatiaľ tajomné. Pri príchode „na miesto činu“ nás zaujal netradičný tvar budovy. Keď sme sa dostali do jej interiéru, všade nás obklopoval vesmír. Bol na fotografiách, maketách, stenách.  Videli sme modely kozmických lodí, modely planét, zaujali nás astronomické ďalekohľady, ...
V planetáriu deťom ponúkli formou audiovizuálnych programov zaujímavé až netradičné pohľady na vesmír, hviezdnu oblohu a našu Zem.
Pod kopulou sme si pozreli  rozprávku Martin a hviezda. Bola to astronomická rozprávka pre deti od 4 rokov o Martinovi a jeho ceste za žiarivou hviezdou. Cesta k jeho hviezdičke je veľmi zaujímavá, lebo je plná stretnutí s vesmírnymi telesami. Martin opustí našu Zem, potom slnečnú sústavu a preletí aj okolo niektorých súhvezdí. Pretože sa mu podarí dostať sa celkom blízko k vytúženej hviezde, naučí sa od nej peknú riekanku.
Teraz už  chápeme význam slova planetárium.     

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Advent v materskej škole


Celé naše obdobie adventu sme začali „Vianočnou poštou Ježiškovi“, kde deti vyjadrili svoje želania kresbou. Odmenou pre nich bolo CD, ktoré bolo poďakovaním za krásny obrázok.
Dňa 5.12.2018 sme v kultúrnom dome očakávali príchod Mikuláša, ktorý nás odmenil balíčkom so sladkosťami. Verejnosti sme sa predstavili v pásme slova, hudby a tanca, kde anjelik a deti pomáhajú čertíkovi, aby sa stal lepším.
11.12.2018 sme sa stretli s deťmi z MŠ Jakubova Voľa. Spolu sme si zaspievali, zatancovali a porozprávali sme sa pri teplom čaji a pečive.
20.12.2018 sme navštívili deti v ZŠ, obdarovali sme ich pečiatkovým maslovým pečivom, ktoré sme piekli v MŠ. Po spoločnom ozdobovaní medovníčkov si každé z našich detí upieklo oblátku, ktorú si aj vychutnalo. Vonku krásne snežilo, bol nádherný zimný deň.
Prežili sme krásne adventné obdobie a už sa tešíme na Vianoce v kruhu rodiny.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Šarkaniáda


História šarkanov je dlhá a siaha takmer tritisíc rokov do minulosti. Vymysleli ich v Ázii a na ich stavbu používali húževnaté, avšak ľahké materiály.  Ich tvar, veľkosti a konštrukčné detaily sa rokmi menili.
Šarkany však vždy zohrávali dôležitú úlohu. Armáde pomáhali pri signalizácii, meraní bezpečných vzdialeností a prieskume, vedcom podávali predĺženú ruku pri skúmaní atmosféry. Dnes je ich úlohou zabávať. Nielen deti, ale aj nadšencov, ktorí podľahli tomuto koníčku.
Aj keď dúhoví krásavci môžu poletovať vysoko nad našimi hlavami po celý rok, jesenné mesiace sú ideálne. A tak sme sa dňa 16.10.2018 aj my rozhodli vyskúšať svojho šarkana. Naše nadšenie bolo veľké, keď sa nám vzniesol nad hlavami. Bolo krásne slnečné počasie, vhodné aj na vychádzku do prírody a tak sme si tento deň užili aj hrou s prekrásnymi farebnými listami.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Kačky Rapotačky


Zakladateľmi divadla sú herečka a autorka Andrea Šafranová a herec Mário Gaži. Ich repertoár tvoria hry pre všetky vekové skupiny. Nemalý priestor majú aj hry pre detského diváka a nimi sú ich muzikálové rozprávky. Ako sami vravia, ich poslaním je osloviť naše divácke srdcia.
Divadlo Crocus Theatre má sídlo v Košiciach, avšak je dennodenne na cestách a so svojimi rozprávkovými príbehmi vždy v inej škole či škôlke na východnom i strednom Slovensku. Videli sme ich divadelné predstavenie rozprávky Žabiak Žofre a dňa 11.10.2018  nás prekvapili rozprávkovou komédiou „Kačky Rapotačky“.
Komický i poučný príbeh o dvoch kačkách, ktoré cez svoju nevedomosť odhaľujú pravdu o zdravom jedle a životnom štýle, o ochrane prírody a jej kolobehu, o užitočnosti výdobytkov techniky, separovaní odpadu a napokon aj o skutočných ľudských hodnotách. Interaktívna komická rozprávka je vtipná, poučná a aktuálna.
Prínos divadielka vidíme aj  v tom, že všetky deti plne zaujalo, sledovali ho od začiatku až do konca. Deti si overovali a  získavali nové poznatky  nenásilnou formou.

Kliknutím na logo divadla sa zobrazí fotogaléria.
Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
Bc. Ontková Lenka, triedna učiteľka

Bábkové divadlo Gašparko


Vo štvrtok 10.10.2018 sa v našej MŠ predstavilo bábkové divadielko Gašparko z Prešova.
Divadielko sa nám predstavilo s klasickou  rozprávkou „Vlk a kozliatka“. Spolu s nami si predstavenie pozreli aj deti z MŠ z Jakubovej Vole. Deti sledovali celé predstavenie s veľkým záujmom, reagovali smiechom, hlasitým pokrikom a občas si aj si pospevovali s „bábkami“. V celom deji boli na oživenie textu zakomponované aj moderné prvky.
Obrovský potlesk a rozžiarené detské očká svedčili o tom, že divadelné predstavenie malo úspech.  
Rozlúčili sme sa so slovami, že sa budeme tešiť na ďalšiu rozprávku, ktorú pre nás teta pripraví.

Kliknutím na gašparka sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                    Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
                                                                                                    Bc. Ontková Lenka, učiteľka MŠ

Anglický jazyk v materskej škole

2. októbra 2018 sme začali na našej materskej škole s krúžkom anglického jazyka. Nahlásených je 18 detí, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín podľa náročnosti (začiatočníci a pokročilí). Stretávajú sa dvakrát týždenne po 30 minút v čase od 14,40 hod. do 15,40 hod.
 
Pod vedením lektorky Mgr. Antónie Lokajovej z Jazykovej školy PRO AMERICANA  sa deti zoznamujú s anglickými slovíčkami, riekankami, pesničkami a hrami metódou postavenou na prirodzenej hravosti a schopností detí počúvať a zapamätať si cudziu reč tak ako materinský jazyk.
 
Cieľom krúžku je už v rannom detstve vytvoriť pozitívny vzťah k výučbe jazyka a využiť získané vedomosti a poznatky ako základ pre výučbu jazyka na základnej škole.

                                                                                                   Pekárová Eva, riaditeľka MŠ
                                                                                                       Bc. Ontková Lenka, učiteľka MŠ

25. 6. 2024
Posledná aktualizácia obsahu:
Na stránkach prebieha upgrade obsahu a štruktúry podľa výnosu Ministerstva financií SR o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy
Návrat na obsah