Aktuality 2021/2022 - Obec Červenica pri Sabinove

Červenica
pri Sabinove
oficiálne stránky obce
Prejsť na obsah

Aktuality 2021/2022

ŠKOLSTVO > Základná škola
Aktuality zo základnej školy v školskom roku 2021/2022
Hurá na prázdniny!
ADRESA
Posledný júnový deň sme sa obliekli do sviatočných šiat a s kyticami kvetov sme netrpezlivo čakali na zaslúženú odmenu v podobe vysvedčenia. Na niektorých z nás čakala aj sladká odmena za usilovný zber papiera, sabi viečok a tetrapaku. Štvrtáci sa tešili aj z peknej knihy, ktorú si zaslúžili výborným prospechom za celé štyri roky štúdia na našej základnej škole. Nakoniec ešte spoločné fotky na pamiatku a hurá na prázdniny!

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.

Mgr. Zuzana Bujňáková
Rozlúčka so štvrtákmi
Základná škola v Červenici pri Sabinove
Červenica pri Sabinove
082 56 p. Pečovská Nová Ves
RIADITEĽ
Mgr. I. Kakaščíková
KONTAKTY
Telefón: 051/4583 516
Nastal deň rozlúčky. Naši štvrtáci si pre svojich spolužiakov a pani učiteľky pripravili  pohostenie a pekný program. Pri sladkom koláči, peknej muzike a spoločenských hrách  sme strávili príjemné predpoludnie. Našim štvrtákom prajeme, aby sa im v nových školách darilo a aby na nás nezabudli. Dovidenia kamaráti!

Kliknutím na štvrtákov sa zobrazí fotogaléria.

Mgr. Zuzana Bujňáková

Svet techniky
Slovenské technické múzeum v Košiciach pripravilo pre všetky zvedavé deti expozíciu, ktorá približuje svet fyzikálnych zákonov. Na malej ploche tak mohli žiaci pomocou jednoduchých prístrojov a  zariadení spoznať princípy fungovania sveta okolo nás. Vyskúšali si svoj postreh, potrápili šedú mozgovú kôru pri logických úlohách a  pri praktických zadaniach preverili svoju trpezlivosť. Čas veľmi rýchlo letel, a keďže sme do odchodu vlaku chceli stihnúť aj prehliadku historického námestia, opustili sme múzeum so želaním, že sa tam ešte vrátime. Pri spievajúcej fontáne sme sa osviežili, nakŕmili sme holuby popcornom a obdivovali sme  krásy  Dómu svätej Alžbety.

Kliknutím na návševníkov múzea sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Gepardie speváčky
Krátko po návšteve zoologickej záhrady k  nám pricestovali dve talentované gepardie slečny, ktoré vynikali svojim spevom. Spolu s kamarátmi z materskej školy sme si v kultúrnej sále obecného úradu pozreli ich predstavenie o tom, ako cestovali po svete a všade predvádzali svoje spevácke umenie. S gepardicami sme si zanôtili a zatancovali aj my.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.

                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Hurá, ide sa na výlet!
Koniec školského roka sa blíži a s ním aj zaslúžená odmena. Predtým ako sme si prevzali vysvedčenia sme nasadli na autobus a vybrali sme sa na školský výlet. Tento rok sme navštívili ZOO v Spišskej Novej Vsi. V krásnej prírode sme mali možnosť spoznať rôzne druhy zvierat, ktoré žijú v našej vlasti, ale aj v ďalekej džungli. Očarilo nás aj krásne jazero s vodopádom a terárium s vodnými živočíchmi. Samozrejme sme sa nezabudli s nimi odfotiť.

Kliknutím na zvieratká sa zobrazí fotogaléria.

                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Naša prvá úroda
Možno viete, možno nie, ale v minulom školskom roku sme si v našej záhradke vysadili záhon jahôd. To sme však ešte netušili, čo nás čaká o rok. Prešiel rok a naša záhradka sa nám bohato odvďačila. Už začiatkom júna sme v záhone objavili prvé krásne a hlavne sladké jahody. Postupne ich bolo toľko, že sa ušlo každému z nás. A keďže sme ich v čase sucha nezabúdali polievať, celý jún sme si pochutnávali na sladučkých pochúťkach.

Kliknutím na jahôdky sa zobrazí fotogaléria.

Mgr. Zuzana Bujňáková
Sadím, sadíš, sadíme alebo od semienka k rastlinke
Neústupčivé slnečné lúče  nás vytiahli spoza lavíc na školský dvor a tam sme okúsili (niektorí) prvé pestovateľské dobrodružstvo. Mix zmyslových zážitkov a cvičení praktického života na čerstvom vzduchu nám dopriala  hodina prvouky. Zrazu bolo dovolené mať hlinu nielen za nechtami, ale i za ušami. Po zasadení fazule a vyrobení svojej menovky  si   každý z nás označil tú svoju fazuľku. Kreatívne naladení sme sa chytili farebných kried a školský chodník patril už len nám. Nasledujúce dni a týždne sme  s potešením pozorovali ako naše fazuľky klíčia, menia sa na rastlinku a porovnávali koľko narástli. Naša starostlivosť pokračovala pravidelným primeraným polievaním.  Neverili by ste, aj také polievanie je celá veda!

Kliknutím na malého záhradníka sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                                         Mgr. I.  Kakaščíková
Indiánsky svet (Prváci na návšteve)
Spomienka na „škôlkarské časy“ sa v jedno predpoludnie stala skutočnosťou. Vybrali sme sa do MŠ oživiť spomienky a pozrieť kamarátov. Rovnými nohami sme vstúpili priamo do indiánskeho sveta. „Indiáni, Apači, už sa mi to nepáči. Čelenku ste ušili - sedem ihiel zlomili!“ Našťastie slová tejto riekanky sa nenaplnili, pretože pani učiteľka nám namiesto ihiel pripravila nožnice, farbičky, lepidlo a výkresy. Spolu s kamarátmi sme sa s vervou pustili do vyrábania  indiánskych čeleniek. Spoločné chvíle sme ukončili ako správni indiáni s pomaľovanými tvárami a s indiánskym pozdravom. Posúďte sami, ako sa nám darilo.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Čary – máry!
Deň detí pokračoval aj 2. júna, kedy k nám zavítalo divadlo Portál z Prešova s rozprávkou Čáry – máry. Naša telocvičňa sa na chvíľu premenila na divadelné javisko a my sme sa ocitli v krajine čarodejnice, ktorá stratila svoju kúzelnú paličku. Pri jej hľadaní nás čarodejnica zoznámila s detektívom Martinom, stali sme sa členmi indiánskeho kmeňa a zoznámili sme sa aj s námorníkom na súši. Neodolateľná bola aj čarodejnica Hedviga, kamarátka hlavnej hrdinky. Rozprávka sa všetkým páčila, zažili sme kopec zábavy!

Kliknutím na Hedvigu sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Deň detí
Tento školský rok sme deň všetkých detí prežili s našimi hasičmi. Na ihrisku pri požiarnej zbrojnici na nás čakali zaujímavé disciplíny, ktoré sme hravo zvládali. Vyskúšali sme si svoju silu v preťahovaní lanom a v behu s prekážkami. Zastrieľali sme si granátom a zo vzduchovky na cieľ. Previezli sme sa lanovkou a vyskúšali sme si aj uhasiť oheň. Ani hasičské auto sme nenechali oddychovať. Prežili sme krásne predpoludnie. Ďakujeme Vám!

Kliknutím na "deťuše" sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Klobúky
Papierové klobúky sú univerzálnym nástrojom na vytváranie širokej škály maškarných kostýmov. Vďaka mnohým existujúcim technikám možno z materiálu ako je papier vyrobiť takmer akýkoľvek model. Od pirátskeho klobúka až po originálne sombrero. A takúto pokrievku hlavy sme si urobili aj my, so žiakmi našej školy, na hodine výtvarnej výchovy. Kovbojský klobúk urobil radosť nielen chlapcom, ale na svoje si prišli aj dievčatá. Vysvetlili sme si, že takýto klobúk plní svoju funkciu. Napríklad môže ochrániť pred horúcim slniečkom, práve v týchto teplých dňoch. Ako naše šikovné deti vyrábali klobúk z papiera? Pozrite sa sami.

Kliknutím na sombrero sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                            Mgr. Anna Krafčíková
Spolu v jednej lavici
V septembri sa otvorí naša školská brána i pre kamarátov z MŠ – terajších predškolákov. A tak sme si v jeden deň vyčlenili vyučovaciu hodinu pre kamarátov a uvoľnili im vedľa seba miesto v lavici. Samozrejme, že sme ich nenechali nečinne sa prizerať a hneď boli zapojení do vyučovacieho procesu. Prváci ukázali, ako vedia čítať a úlohou predškolákov bolo pozorne počúvať a nakresliť obrázok, o čom prváci čítali. Potom zasa predškoláci  skúšali prvákov, ako vedia písať. Vymýšľali pre nich slová, ktoré písali na tabuľu. A verte, neboli to jednoduché slová, ktoré zneli z úst predškolákov. Aby nikto nezaháľal, úlohou predškolákov bolo zas povedať, ktoré písmeno sa nachádza na začiatku nimi vybraného slova. Ani sme sa nenazdali a bol koniec  spoločných aktivít. Predškoláci  si mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v „ozajstnej škole“ a zažiť vyučovaciu hodinu na vlastnej koži. Dúfame, že si kamaráti – predškoláci odniesli dobrý pocit, lebo onedlho aj oni budú „drať“ školské lavice.

Už teraz sa na nich tešíme !!!

Kliknutím na nezbedníkov sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. I. Kakaščíková
Sokoliarska skupina Sabina
V jedno slnečné májové ráno k nám zavítala dvojica sokoliarov zo Sabinova. Svoje sokoliarske umenie previedli so samičkou sokola Sici, ktorú sme už poznali z minulého školského roka, a veľkým prekvapením bola biela snežná sova s krásnym menom Bellka Strelka. Tá sa nám predviedla v plnej kráse. Tak nech Vám to lieta ešte dlhé roky a o rok dovidenia!

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.

                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Moja malá záhradka
Obchod Kaufland vyhlásil súťaž pre základné školy Moja malá záhradka. Keďže s pestovaním rastlín už máme skúsenosti, aj my sme sa zapojili  do tejto súťaže. Poštárka nám doručila balíčky so semienkami, ktoré sme posadili do vlastnoručne vyrobených kvetináčov. Každý z nás si vyrobil menovku a o rastlinku sa vzorne staral. Po čase nám vyrástla malá záhradka, ktorú sme odfotili a poslali organizátorom súťaže. Držte nám prsty, aby sme uspeli, pretože konkurencia je veľká.

Kliknutím na malého záhradníka sa zobrazí fotogaléria.

Mgr. Zuzana Bujňáková
Veľkonočné všeličo
Tradične pred Veľkou nocou šikovné ruky našich žiakov maľujú, strihajú a prilepujú, čoho výsledkom sú veľkonočné kraslice a pohľadnice. Techník je naozaj veľa a my sme si tentokrát vyskúšali aj prácu s vlnou. Hoci to nebolo ľahké, nakoniec sa nám z vajíčka vyliahli krásne žlté kuriatka.

Kliknutím na kraslice sa zobrazí fotogaléria.

                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Darček pre mamičku
Pre naše mamičky sme k ich sviatku pripravili krátke divadelné predstavenie o Troch kozliatkach, ktoré si po dvoch rokoch pandémie mohli pozrieť v sále kultúrneho domu 8. mája 2022. Darček sme však vyrábali niekoľko týždňov predtým. Keďže najkrajším darčekom pre mamičky je kvet, nebáli sme sa, že si zašpiníme ruky hlinou a každý z nás vlastnoručne zasadil malú rastlinku. Originálny kvetináč sme ešte krásne vyzdobili a darček bol hotový. Veríme, že sa bude mamičkám páčiť.

Kliknutím na obrázok s mamičkou sa zobrazí fotogaléria.

                                                                                        Mgr. Zuzana Bujňáková
Zápis prvákov
Zápis prvákov na školský rok 2022/2023 sa niesol v rozprávkovom duchu. Naši žiaci si pre budúcich kamarátov pripravili krátke divadielko o  Červenej Čiapočke a sivom vĺčkovi, ktorý nebol až taký odvážny a hrôzostrašný ako sa na prvý pohľad zdalo. Spolu s pani učiteľkami previedli predškolákov rozprávkovým lesom, kde na nich čakalo množstvo zaujímavých úloh a prekvapení. Nakoniec si odvážni predškoláci odnášali krásne náramkové hodinky, ktoré si s pomocou našich žiakov vyrobili a aj sladkú odmenu. Ste naozaj šikovní. Tešíme sa na Vás v septembri!

Kliknutím na budúcich prvákov sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Jeden, dva, tri ... to nestačí!
Žiaci tretieho a štvrtého ročníka si opäť vyskúšali svoje matematické schopnosti v matematickej súťaži Pytagoriáda. Do okresného kola, ktoré sa uskutočnilo online cez internet, postúpili štyria tretiaci – Emanuel Kaminský, Severín Timura, Erika Kandráčová a Terézie Kmecová. Úlohy ich trochu potrápili, no oni sa nevzdávali. Hoci do ďalšieho kola nepostúpili, ukázali, že nie sú žiadne béčka. Na svojich matematických zručnostiach trochu popracujú a skúsia to zas o rok.

Kliknutím na čísla sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde...
Už tradične sa fašiangy nesú v duchu zábavy, karnevalov, spevov a tancov. Tohto roku sme si okrem výroby masiek a zábavy vyskúšali aj prípravu fašiangových šišiek. Z potrebných surovín sme vypracovali cesto, ktoré nám krásne vykyslo. Pod šikovnými rukami našich dievčat, ale aj chlapcov sa formovali okrúhle šišky. Na rozpálenom oleji sa upiekli doružova a k dokonalej chuti im už chýbal len  sladký džem a práškový cukor. Chutili výborne!

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                         Mgr. Zuzana Bujňáková
Vianočný čas
Už sa stalo tradíciou, že v posledný deň pred vianočnými prázdninami sa u nás v škole pečú vianočné oblátky. Avšak tento rok tomu tak nebolo, pretože  mnohých žiakov uväznila karanténa  v súvislosti s COVID 19 doma. Nebrala do úvahy ani to, že sa blížia  najkrajšie sviatky roka - Vianoce. I keď veľa stoličiek ostalo v škole prázdnych, my ostatní sme sa dostatočne naladili na vianočnú nôtu. Tentokrát sme vyrábali vianočné pozdravy za príjemných tónov vianočných piesní. A nenechali sme si ujsť našu obľúbenú rozprávku zo série Rozprávky pod stromček - „ Ako sa dala vianočka poistiť proti pripáleniu“. Vôňa čerstvo upečenej vianočky sa preniesla k nám priamo z interaktívnej tabule.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                                                      Mgr. I. Kakaščíková
Návšteva svätého Mikuláša
Už sme ani neverili, že v čase pandémie kvôli ochoreniu Covid – 19, kedy sú zakázané návštevy, k nám zavíta vzácny hosť. Keďže išlo o veľkého svätca, ktorého sa nielen čerti, ale aj vírusy a baktérie boja, 6. decembra sa v staro-nových priestoroch školy ozývali zvuky zvončekov. Zvedavo sme prvýkrát vkročili do zrekonštruovaných miestnosti, kde nás čakal svätý Mikuláš. Hoci prišiel sám, urobil nám veľkú radosť.

Kliknutím na mikulášsky obrázok sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Testovanie pohybových predpokladov
V tomto školskom roku sa už po druhýkrát uskutočnilo celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov prvého a  tretieho ročníka základných škôl. Cieľom projektu je na základe jednoduchých pohybových aktivít zistiť, na aký druh športu má dieťa vrodené predpoklady. Osvedčenie, ktoré žiaci získajú, tak môže rodičom pomôcť pri rozhodovaní sa, aký šport budú u dieťaťa rozvíjať.

Kliknutím na mladých športovcov sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Sadenie stromčekov
Každé malé dieťa vie,  že ovocie a zelenina nerastie na pultoch v supermarkete. Keďže v erbe našej obce je červená jabloň, na školskom dvore sme zasadili dve nízkokmenné jablone. Dúfajme, že sa im v našej záhradke bude páčiť a na jeseň sa nám odvďačia sladkými jabĺčkami.

Kliknutím na jabloň sa zobrazí fotogaléria.

Mgr. Zuzana Bujňáková
Zdravá maškrta
Jeseň je čas, kedy v našich sadoch dozrievajú sladké jablká. V jeden októbrový deň sme sa rozhodli, že si z nich pripravíme zdravú maškrtu. Vyhrnuli sme si rukávy a šúpali sme, krájali a čistili ostošesť. Po správnom odmeraní všetkých potrebných ingrediencií sme všetko dali do veľkého hrnca a trpezlivo sme miešali, aby nám pochúťka neprihorela. Po krátkom čase sa už triedou niesla sladká vôňa jabĺk a vanilky. Naša detská výživa všetkým chutila a niečo sme si odniesli aj domov.

Kliknutím na dobroty sa zobrazí fotogaléria.
                                                                                        Mgr. Zuzana Bujňáková
Do školy na bicykli
V jedno sychravé októbrové ráno k nám zavítal dopravný policajt, s ktorým sme si zopakovali, a aj doplnili naše vedomosti o  bezpečnej jazde na bicykli formou prezentácie. Policajt však neprišiel sám. Na pomoc mu prišli dobrovoľní hasiči, ktorí nás naučili, ktoré časti bicykla je potrebné pred jazdou skontrolovať, ale aj ako sa opravuje defekt. Na blízkej komunikácii sme pod dohľadom dopravného policajta a dobrovoľných hasičov trénovali bezpečnú jazdu na bicykli. Naučili sme sa manévrovať medzi kužeľmi, dodržiavať bezpečné rozostupy a predchádzať vzájomným kolíziám. Už vieme, že chodcom na priechode pre chodcov musí dať aj cyklista prednosť, a že značka STOP nám prikazuje zastaviť sa a  zhodnotiť situáciu skôr, ako prejdeme cez cestu. Hoci sme len malí školáci, išlo nám to veľmi dobre a okrem pochvál sme si vyjazdili aj malé odmeny.

Kliknutím na cyklistu sa zobrazí fotogaléria.
Mgr. Zuzana Bujňáková
Hurá škola!
Prázdniny sa skončili a my sme sa druhý septembrový deň opäť zvítali s našimi pani učiteľkami na školskom dvore. Do lavíc prvýkrát zasadli aj naši prváci, ktorých v škole srdečne vítame a prajeme im veľa úspechov a dobrých kamarátov. Hoci im tváre zakrývajú rúška, ešte stále zúri pandémia z ochorenia Covid – 19, ich zvedavé očká prezrádzajú túžbu po poznávaní nových vecí.

Kliknutím na obrázok sa zobrazí fotogaléria.

                                                                          Mgr. Zuzana Bujňáková
25. 6. 2024
Posledná aktualizácia obsahu:
Na stránkach prebieha upgrade obsahu a štruktúry podľa výnosu Ministerstva financií SR o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy
Návrat na obsah